Heb je echt meer zin in chocolade als je ongesteld bent?
In een artikel van het magazine VIVA staat dat vrouwen meer zin hebben in chocolade als ze ongesteld zijn. Hun kop luidt: Dít is waarom je snakt naar chocolade als je ongesteld bent. Het klinkt als muziek in de oren: eindelijk een valide reden om die chocoladereep gewoon te pakken. Klopt het ook?
VIVA schrijft het volgende: “Het is bewezen dat je meer trek krijgt in chocolade als je ongesteld bent. Je stemming wordt namelijk erg beïnvloed op het moment van je menstruatie. Je voelt je misschien sneller geprikkeld, verdrietig of chagrijnig. Dit gevoel maakt je down en daardoor krijg je zin in koolhydraatrijk eten.”
Hormonen
Gedurende de menstruatiecyclus veranderen de niveaus van de hormonen, afhankelijk van de periode waarin een vrouw zit. In de eerste week is de menstruatie. Deze week gaat soms gepaard met klachten, waardoor een vrouw zich de eerste dagen minder goed voelt. Oestrogeen begint dan weer toe te nemen, waardoor ze zich juist beter voelt.
In de tweede week blijft oestrogeen stijgen. Deze week voelt een vrouw zich vaak gelukkig en energiek. Aan het eind van de week stijgt het testosterongehalte en daalt het oestrogeengehalte enorm. Progesteron wordt aangemaakt en het humeur slaat vaak om. Eetbuien en neerslachtigheid liggen op de loer.
In de vierde week daalt het oestrogeengehalte verder. Progesteron niveaus gaan ook omlaag. Deze week wordt ook wel de ‘premenstruele week’ genoemd. Vrouwen die in deze week veel last hebben van klachten lijden aan premenstrueel syndroom.
Eetlust
Gynaecoloog Barbara Havenith legt uit dat het iets genuanceerder ligt. “In de vierde week daalt het oestrogeengehalte van vrouwen en daarmee ook de serotonine. Dit is een neurotransmitter die zorgt dat we ons goed voelen. De stof tryptofaan helpt bij het aanmaken hiervan. Rond de menstruatie krijgen vrouwen de behoefte om dit aan te vullen met bepaalde voeding.”
Voor en tijdens de menstruatie hebben vrouwen dus een laag oestrogeengehalte. Ze krijgen behoefte aan eten waar tryptofaan in zit. Dit is niet alleen chocolade. Tryptofaan zit ook in havermout, bananen, eieren en andere voeding. Het klopt dat de eetlust toeneemt, maar een specifiek verlangen naar chocolade heeft vaak te maken met dat we chocolade gewoon lekker vinden.
Bronvermelding
Onderaan het bericht vermeldt VIVA een artikel van Women’s Health uit 2019 als bron. In dit stuk wordt geen bron of onderzoek vermeld. Journalist Luna van Melick van Woman’s Health laat in een reactie weten dat ze dat gaat aanpassen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.
Conclusie
VIVA heeft het verhaal van Women’s Health overgenomen zonder de bronnen te checken. VIVA wil waarschijnlijk dat veel vrouwen het artikel lezen en daar een positief gevoel aan overhouden. Zij heeft niet vermeld dat het genuanceerder ligt. Namelijk dat de eetlust toeneemt, maar het niet specifiek zo is dat het verlangen van chocolade toeneemt. VIVA is benaderd voor een reactie maar heeft niet gereageerd.