‘Het eindigen van de pandemie is de topprestatie van Donald Trump’

‘Het eindigen van de pandemie is de topprestatie van Donald Trump’

4 november 2020 1 Door Emma van Nuland

The Office of Science and Technology Policy (OSTP) ziet het eindigen van de Covid-19 pandemie als een van de topprestaties van president Trump. De OSTP is een afdeling van de Amerikaanse regering. De afdeling geeft advies aan de president over wetenschap en technologie. Volgens een rapport dat afgelopen dinsdag is uitgebracht zou de president goede acties hebben ondernomen om wetenschappers, industrie en de overheid het virus beter te helpen begrijpen en aanpakken.

Trump heeft al eerder gezegd dat de pandemie bijna aan zijn einde zou zijn. In The Villages in Florida, een 55+ pensioen-gemeenschap op 23 oktober zei hij: “We gaan deze pandemie snel beëindigen.” Ook heeft Trump uitgesproken dat hij de aandacht van media aan het virus niet nodig vindt. Op 27 oktober tweette hij het volgende:

Barack Obama is niet enthousiast over de manier waarop Trump praat over het virus. Tijdens de campagne van Joe Biden in Orlando sprak Obama zich kritisch uit over de aanpak van de president: “Covid, Covid, Covid, klaagt hij. Hij is jaloers op de media-aandacht voor het virus. Als hij zich vanaf het begin had gefocust op Covid zouden de besmetting nu geen recordaantallen halen.”

De besmettingsaantallen spreken Trump tegen. Sinds 8 september zijn de aantal besmettingen aanzienlijk gestegen.

Volgens de woordvoerder van OSTP, Kristina Baum, bedoelen zij in het rapport de voortgang die zij hebben gemaakt in het gevecht tegen het virus en niet de beëindiging. Dit heeft zij op Twitter geplaatst na publicatie van het rapport. 

Trump zelf is nog steeds optimistisch. Volgens hem geven cijfers aan dat hij ergste geweest is. Zo heeft hij op twitter uitgesproken dat het land ‘nooit meer’ in lockdown zal verkeren.

Conclusie

Wanneer je kijkt naar het rapport wordt er niet letterlijk benoemd dat Trump de pandemie heeft beëindigd. Dit is ook wat Braum op haar Twitter deelde. Hoewel er naar mijn mening, ook in het rapport, veel naar het einde van de crisis gehint wordt hebben ze dus niet benoemd dat hij de crisis beëindigd heeft.