How to: Meer nationalistische vlaggen of niet?

How to: Meer nationalistische vlaggen of niet?

27 mei 2019 0 Door Redactie

De Ier Ryan Carlin is verbonden aan Sinn Féin, de links nationalistische politieke partij in Ierland. Carlin beweert in bovenstaande tweet dat er op Saintfield Road in Belfast steeds meer Britse/Ulstervlaggen worden opgehangen terwijl het gebied volgens hem erg divers is. FACTORY checkte deze tweet.

Door: Luuk van den Einden, Pim de Vries en Stefan Kerk

Claim 1: De foto’s zijn gemaakt op Saintfield Road
De tweet bevat 4 foto’s, waarop 3 locaties te zien zijn.

Foto 1

Om erachter te komen waar deze foto precies gemaakt is, hebben we de functie StreetView van Google Maps gebruikt. Het eerste wat opviel was het bord direct onder de vlag. Het is niet 100 procent duidelijk wat er op het bord staat, maar de woorden ‘Cover’ Inn’ zijn wel duidelijk te zien.

Op Google zochten we naar Cover Inn, maar daar kwam weinig uit. We kregen wel een Inn en enkele andere hotels, maar geen van deze kwam overeen met de foto.

Vervolgens keken we verder naar aanwijzingen. De ronde blauwe logo’s boven het gebouw vielen op. Aangezien onze vorige aanwijzing iets met een Inn was, gokten we erop dat het woord ‘Inns’ op het bord staat. Toen dat nog geen soelaas bracht besloten we te zoeken naar ‘The Inns, Belfast.’ Al snel vonden we dit gebouw op StreetView. Deze foto is dus inderdaad op Saintfield Road gemaakt.

Foto 2

Op deze foto zagen we het getal 178 op het voorwerp onderaan de foto dat lijkt op een kliko. Vervolgens hebben we op Google Maps gezocht naar 178 Saintfield Road, Belfast.

Ook deze foto is dus gemaakt op Saintfield Road. Ook de bak/ kliko met het getal 178 staat er nog steeds. Het is dus 100 procent zeker dat de foto hier gemaakt is.

Foto 3
Foto 4

Op Google Maps StreetView kwamen we erachter dat de derde en vierde foto praktisch gezien 20 meter van de huizen van foto 2 afstaan. Ook deze huizen staan dus op Saintfield Road.

Conclusie: Claim klopt
Na het bestuderen van de foto’s en het opzoeken van de locaties, kunnen we concluderen dat deze foto’s allemaal op Saintfield Road zijn gemaakt.

Claim 2: Steeds meer vlaggen
We hebben de foto’s van de tweet vergeleken met het beeld op Google Maps. Hierbij moet gezegd worden dat de foto’s op Google Maps in juni 2018 zijn gemaakt en de foto’s van Carlin gepost zijn in mei 2019. Omdat de EXIF-data van de foto’s zijn afgehaald, kunnen we niet achterhalen wanneer de foto’s daadwerkelijk zijn gemaakt. We zijn op zoek gegaan naar een toename/afname van het aantal vlaggen dat op de foto’s te zien is.

Op foto 1 kun je één vlag van Ulster zien. De foto van StreetView laat een Britse vlag zien. Het aantal vlaggen is hier dus gelijk gebleven, maar er hangt wel een andere vlag.

Op foto 4 zie je één Britse vlag die ook in foto 3 voorkomt en een vlag van Ulster die ook in foto 2 voorkomt. Deze komen op de StreetViewfoto niet voor.

Tussen juni 2019 en mei 2019 zijn er 2 vlaggen bijgekomen. Het is echter moeilijk te verifiëren of deze claim juist is, omdat het gaat om slechts drie locaties in een behoorlijk groot gebied. Saintfield Road is alleen al een straat met een lengte van ongeveer 6 kilometer. Daarbij kunnen de vlaggen in de tussentijd weer weg zijn gehaald, we konden met Google Historical Imagery niet goed verifiëren hoe lang de vlaggen er hangen/hebben gehangen.

Om deze claim echt goed te kunnen verifiëren zouden we naar het gebied waar Carlin het over heeft, de Saintfield Road rondom The Inns, moeten gaan om vlaggen te tellen en dat aantal vlaggen vergelijken met het aantal vlaggen de afgelopen jaren (wellicht te vinden op Satellietbeelden van andere aanbieders dan Google).

Conclusie claim 2: Er zit een kern van van waarheid in, maar het is lastig om te verifiëren.

Claim 3: Diversiteit van de buurt
Carlin claimt ook dat de wijk/ het district erg divers is. In welke zin hij diversiteit bedoelt is onduidelijk en wij hebben hem dit niet gebruikt. We gebruiken een aantal pijlers om dit te toetsen: religie, etniciteit en werk.

We hebben gekeken naar één bron, namelijk de laatste volkstelling die er in Belfast is geweest is (in 2011). De cijfers zijn dus acht jaar oud en kunnen geen 100 procent precisie garanderen.


Conclusie Claim 3: De claim is waarschijnlijk grotendeels waar
Uit de gegevens die hierboven zijn vermeld, blijkt dat de buurt qua etniciteit niet erg divers is maar qua religie en opleidingsniveau diverser. Welk aspect Carlin op doelt is niet duidelijk waardoor we niet voor de volle 100 procent kunnen concluderen dat het waar is.