Middellandse Zee: De gevaarlijkste poort van Europa?

Middellandse Zee: De gevaarlijkste poort van Europa?

17 november 2021 0 Door Luuk de Vocht

De NOS berichtte dat er in de nacht van 27 op 28 augustus zo’n 686 migranten per boot aankwamen op het Siciliaanse eiland Lampedusa. Deze berichtgeving is ook terug te vinden in andere (internationale) media. Volgens de NOS zou de boot afkomstig zijn uit Libië. Een overtocht waar, aldus het medium, tienduizenden overleden.

Tien keer zoveel verdrinkingen

“11.000 mensen zijn bij de oversteek omgekomen, twee keer zoveel als vorig jaar.”

NOS

Aldus het artikel van de NOS zijn er in het afgelopen jaar zo’n 11.000 mensen omgekomen bij de oversteek naar Europa. Bij dit bericht wordt in het artikel geen bron vermeld. Het medium schrijft over ‘de oversteek’, dat een vrij abstract begrip is. Ervan uitgaande dat dit gaat over alle vluchtelingen die de Middellandse Zee overstaken, klopt het door de NOS beweerde aantal niet. Volgens de statistieken van de Verenigde Naties Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), Statista en Missing Migrants zijn er in 2021 (jan-sept) 1.369 mensen om het leven gekomen bij de oversteken in de gehele Middellands Zee. In 2020 was dit 1.422 (jan-dec). “From January to September 2021, it was estimated that 1,369 migrants died while crossings the Mediterranean Sea. In 2020, the number of deaths amounted to 1.4 thousand”, Zo vermeldt Statista.

“Echter kan de accuraatheid van de hierboven benoemde cijfers niet met zekerheid worden vastgesteld”, schrijft Statista, “Tussen 2014 en 2018 zijn er rond de 12 duizend mensen verdronken die nooit zijn teruggevonden”. Nog altijd is het aantal slachtoffers dat de NOS beweert in negen maanden tijd (jan-sept), bijna net zo groot als de statistieken van de UNHCR, Statista en Missing Migrants laten zien in vier jaar tijd.

Herkomst

Andere mediaplatformen berichtten niet over de 11.000 omgekomen migranten. Opmerkelijk is dat het migranten medium Infomigrants in een artikel schreef dat er 11.000 migranten in het eerste kwartaal van 2021 vluchtten vanuit Libië via de Middellandse Zee: “At least 11,000 migrants set off across the Mediterranean from Libya between January and April 2021, 73% more than in the same period last year”. Dit is de enige referentie waar dit grote getal is terug te vinden.

Betrouwbaar

Zowel de cijfers van de UNHCR en Missing Migrants komen voort uit informatie verstreken van het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Italiaanse politie en geschatte cijfers op grond van verschillende diverse bronnen: “Estimate figures on dead and missing persons are compiled from a variety of sources, including reports from survivors and family members collected by UNHCR staff, governments, Coast Guards or Navy vessels. New Media and Civil Society[1] are also an important source of information”, zegt de UHNCR.

NOS heeft recent aan het artikel een disclaimer toegevoegd. Deze disclaimer luidt als volgt: “In een eerdere versie van dit artikel schreven we foutief dat er vorig jaar 11.000 mensen zijn gekomen bij de oversteek van de Middellandse Zee.


[1] De burgermaatschappij, ook wel civil society of het maatschappelijk middenveld genoemd, is het geheel van particuliere organisaties in een samenleving, die verschillende groepen, meningen en belangen vertegenwoordigen.