Nee, Bannon heeft niet gezegd dat hij de EU wil ontmantelen

Nee, Bannon heeft niet gezegd dat hij de EU wil ontmantelen

7 mei 2019 0 Door Stern de Pagter

Volgens de oprichter van de pro-Europese beweging Pulse of Europe heeft ex-adviseur van Trump Steve Bannon gezegd dat zijn doel is om de EU te ontmantelen. Die uitspraak is echter volledig uit de context gehaald.

Foto: Michael Vadon, Flickr

De uitspraak van Daniel Roeder verscheen als eerste in een artikel bij TwentyThirty, een blog van BMW Foundation die ‘verantwoord leiderschap moet promoten’. Het artikel bericht over de nieuwe pro-Europese samenwerking Alliance4Europe, die is opgericht als reactie op de opkomst van rechts-populistische partijen.

‘Bannon wil de EU vernietigen’

Het artikel, dat ook is gepubliceerd op de website van Alliance4Europe, spreekt in het bijzonder over de poging van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon om een eurosceptische alliantie te vormen in Europa. Volgens Roeder is Bannon uit op niets minder dan de ondergang van de EU: ‘Bannon zei het zelf: zijn doel is de ‘deconstructie van de administratieve staat’. Hij wil de EU vernietigen.’

Uit de context gehaald

Nogal heldere taal, zou je zeggen. Maar deze uitspraak is een bekende van Bannon die hij veelvuldig gebruikte tijdens zijn werk als adviseur om te omschrijven wat de regering van Trump wil bereiken. ‘Administrative state’ is dan ook een Amerikaanse politieke term die, kort gezegd, slaat op federale instituties die (te veel) macht naar zich toe trekken. De uitspraak is veelbesproken in de Amerikaanse media.

In de onderstaande video zie je hoe Bannon de uitspraak gebruikt om de doelen van de regering van Trump te omschrijven:

Bannon heeft deze woorden dus wel degelijk gebruikt, maar voor zover bekend niet in de context van zijn Europese activiteiten. En dat is wat de uitspraak van de oprichten van Pulse of Europe wel doet vermoeden, niet in de laatste plaats omdat hij eraan toevoegt dat Bannon ‘de EU wil vernietigen’.

Het kan zijn dat Steve Bannon met zijn populistische beweging daadwerkelijk uit is op de ontmanteling van de Europese Unie. Maar het gebruikte citaat is daar zeker geen bewijs van, aangezien die slaat op de regering van Trump en niet op de Europese Unie. We beoordelen de stelling daarom als niet waar.


Verder lezen: voor samenwerkingsverband EUfactcheck checkten we meerdere claims over Europa, naar aanloop van de Europese verkiezingen. Hier lees je alles.