New York Times: ‘Denemarken wil ongewenste asielzoekers op een eiland plaatsen’

New York Times: ‘Denemarken wil ongewenste asielzoekers op een eiland plaatsen’

6 december 2018 0 Door Maartje Cooijman

New York Times claimde in december 2018 dat Denemarken ongewenste asielzoekers op een eiland wil plaatsen. Dit omdat ze de Deense bevolking tegen de misdadigers wil beschermen. FACTORY zocht uit of dit klopt én of dit zomaar kan.

De Amerikaanse krant meldt in het artikel dat Denemarken de meest ongewenste asielzoekers op een klein en afgelegen eiland wil opvangen. Er ligt volgens NYT al een akkoord tussen de overheid en de rechtste partij Dansk Folkeparti (DF). Vanaf 2021 willen de Denen honderd criminele en uitgeprocedeerde asielzoekers huisvesten op eiland Limdholm in de Oostzee.

Ze zullen het voelen

In het artikel verwijst NYT onder andere naar de Facebookpagina van Inger Støjberg. Zij is niet alleen lid van de rechtsliberale partij Venstre, maar ook nog eens minister van Immigratie en Integratie. Bovenaan prijkt inderdaad een link naar een zelfgeschreven artikel gepubliceerd door de Deense krant BT. Daarbij staat een tekst waarin ze schrijft dat criminele asielzoekers ongewenst zijn in Denemarken en dat zullen voelen.

Inger Støjberg Foto: Wikimedia Commons/Heb

Controle uitoefenen

In het artikel waar Støjberg naar verwijst, wordt duidelijk dat er inderdaad een akkoord ligt tussen de overheid en de Dansk Folkeparti. De minister geeft aan de ongewenste vreemdelingen liever helemaal niet in Denemarken te hebben. Nu ze er toch zijn, houdt ze de criminelen graag in het oog. “Door deze mensen op een onbewoond eiland te plaatsen, creëren we de beste voorwaarden om dat te doen.”

Vergevorderde plannen

Dat het hier niet om een lukraak idee gaat, maar om vergevorderde plannen, blijkt uit een interview met Martin Hendriksen. De voorzitten van de DF spreekt al van het minimaliseren en zeer prijzig maken van overtochten met de veerboot en een meldplicht van de toekomstige bewoners. “Als je daar niet aan voldoet, riskeer je een gevangenisstraf.”

Martin Hendriksen. Foto: Screenshot interview

Ze kunnen niet naar huis

Zowel Støjberg als Hendriksen spreken over het opvangen van asielzoekers. Volgens de voormalige minister van Immigratie en Integratie, Birthe Rønn Hornbech, gaat het echter gewoon over een gevangenis. Ze meent dat het niet uitvoerbaar is en dat de asielzoekers en niet sneller door naar huis kunnen. In een column van Jyllands-Posten schrijft ze: “Je moet je afvragen waarom ze naar Lindholm worden gedeporteerd en niet naar huis worden gestuurd. Het is simpel. Ze kunnen niet naar huis. Maar daarom mag je ze nog niet eindeloos blijven straffen.”

Recht op vrije voortbeweging

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty spreekt volgens DF van een gevangenis in plaats van opvangcentrum. Doordat er een meldplicht is en de bewoners het eiland haast niet kunnen verlaten in verband met de hoge kosten en het minimale aanbod, lijkt het daar inderdaad op. Hun recht op zich vrij voort te bewegen wordt namelijk beperkt. En dat is verboden volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In sectie vier artikel 2 staat namelijk dat iedereen die zich wettig op het grondgebied bevindt, zich vrij moet kunnen voortbewegen en zijn eigen verblijfplaats moet kunnen kiezen. Denemarken betwist echter of de asielzoekers zich wettig op het grondgebied bevinden, maar volgens het Europese recht is dat wel zo.

Conclusie

De Deense overheid heeft wel degelijk de intentie om een asielzoekerscentrum op Lindholm te bouwen. Hier wil ze tussen de 100 en 125 asielzoekers huisvesten. Het gaat dan voornamelijk om zware criminelen die zijn uitgeprocedeerd. Denemarken wil ook de toegang tot het eiland minimaliseren. Zo zal er maar één veerpont mogen varen. Deze zal slechts een enkele keer per dag de overtocht maken en wordt bovendien erg duur. Daardoor kunnen de asielzoekers deze niet zomaar betalen. Daarmee is hun bewegingsvrijheid beperkt. Hoewel de claim dus waar is, valt er nog maar te betwisten of het de Deense overheid ook gaat lukken. Het is namelijk maar de vraag of de internationale verdragen dit toestaan.