Nieuw PVV-spotje: kloppen de uitspraken van Geert Wilders?

Nieuw PVV-spotje: kloppen de uitspraken van Geert Wilders?

3 mei 2017 0 Door Lars Mulitze

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft een nieuw reclamespotje gemaakt. Wat is er waar van de uitspraken die Geert Wilders doet in de video?

In het bijna drie minuten durend filmpje roept PVV-leider Geert Wilders op de grenzen te sluiten, criminelen en illegalen het land uit te zetten en Nederland te ‘deïslamiseren’. Waar hij in eerdere spotjes rechtstreeks zijn kijker aansprak, is hij in deze video alleen buiten beeld aan het woord.

Dreigende muziek

Het filmpje toont onder meer beelden van biddende moslims en vluchtelingen in een bootje. Ondertussen is dreigende muziek te horen.

De NPO heeft de video al een paar keer uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen. Het spotje staat ook op YouTube. Daar is het inmiddels zo’n 17.000 keer bekeken.

Demografische tijdbom

In het begin van de video richt Wilders zich op Afrika. Volgens hem tikt in dat continent een ‘demografische tijdbom’. Wilders: “De bevolking van Afrika zal deze eeuw verviervoudigen van één miljard naar vier miljard”. De PVV-leider zegt zich te berusten op cijfers van de Verenigde Naties.

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt inderdaad dat de Afrikaanse bevolking fors zal toenemen. De organisatie verwacht dat in 2100 bijna 4,4 miljard mensen leven op het Afrikaanse continent. In 2000 waren dat er nog 897 miljoen. Dat betekent dat de Afrikaanse bevolking in honderd jaar met bijna 390 procent toeneemt

Afrikaanse stormloop

Volgens Wilders heeft de Afrikaanse bevolkingsgroei grote gevolgen voor Nederland. “Velen willen onze kant op. Een demografische tsunami komt vanuit Afrika op ons af.” Ook spreekt de PVV-leider van een ‘Afrikaanse stormloop’.

Vorig jaar kwamen zo’n 32.000 vluchtelingen naar Nederland. Het Afrikaanse land waar de meeste vluchtelingen vandaan kwamen is Eritrea (2528 asielzoekers). Bij de andere Afrikaanse landen komt het aantal vluchtelingen niet boven de 2000. Hoe dat in de toekomst zal zijn, is lastig te checken. Er is geen enkele organisatie die hard kan maken dat er daadwerkelijk veel Afrikanen naar Nederland zullen trekken. Bovendien is het moeilijk te interpreteren wat Geert Wilders verstaat onder een ‘Afrikaanse stormloop’.

Overtocht naar Europa

Tegen het eind van de video beweert de PVV-leider dat vorig jaar 180.000 Afrikanen de overtocht maakten van Libië naar Europa.

Ook die uitspraak klopt, zo blijkt uit cijfers van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Volgens de vluchtelingenorganisatie maakten vorig jaar 181.000 migranten de oversteek vanuit Libië. Het aantal migranten dat reist via die route steeg daarmee met 17 procent ten opzichte van 2015. Een verklaring voor de toename is de deal van de Europese Unie met Turkije. Daardoor gingen vluchtelingen op zoek naar een andere route.

Bron foto: Wikipedia Commons