Nieuwsoverzicht: Fact vs. Fake, Macedonisch nepnieuwsnetwerk ontmaskerd en de checks van de week

Nieuwsoverzicht: Fact vs. Fake, Macedonisch nepnieuwsnetwerk ontmaskerd en de checks van de week

19 januari 2019 0 Door Stern de Pagter

FACTORY verzamelt wekelijks het belangrijkste nieuws over factchecken en nepnieuws. Met deze week: een nieuwe serie over de verspreiding van claims en factchecks, de ontmaskering van een Macedonisch nepnieuwsnetwerk en de verkiezingsbeloftes van Trump. Welkom bij het nieuwsoverzicht!

Voor we in het nieuwsoverzicht van deze week duiken kom ik nog even terug op het wetenschappelijk onderzoek dat vorige week veel aandacht trok. Uit onderzoek bleek dat ouderen op Facebook meer nepnieuws verspreiden. Maar het glas is halfvol: uit een ander onderzoek blijkt juist dat ouderen, in ieder geval in Amerika, ook meer factchecks delen. Onderzoek op dit gebied is nog schaars en echte conclusies zijn dus moeilijk te trekken. En dan nu naar deze week.

Nieuws uit de factcheckwereld

De checks van de week

  • Veel appen zou goed zijn voor je taalgebruik. De Volkrkrant bekeek of dit klopt:

  • PolitiFact checkte verschillende claims over de shutdown van de Amerikaanse overheid. Onder andere voedselinspecties, belastingaangiftes en rampenbestrijding zouden stilliggen. Klopt dat?
  • AFP Fact Check onderzocht een massaal gedeelde tweet (bijna 380.000) die stelde dat een enorme gletsjer in tien jaar nagenoeg verdwenen is. De conclusie:https://factcheck.afp.com/sites/default/files/styles/supersize_xl/public/medias/factchecking/canada/image_4.jpg?itok=5Gs-7a74
  • De paus zou christenen hebben opgeroepen om zich te bekeren tot de islam. NUcheckt concludeerde dat het bericht is overgenomen van een satirische website. Satirisch nieuws lijkt overigens steeds vaker een bron van nepnieuws te zijn.

Dat was het weer. Tot volgende week!


Check onze blog voor meer achtergronden en nieuwsoverzichten.