Nog maar 13 procent van de Britten steunt deal Theresa May

Nog maar 13 procent van de Britten steunt deal Theresa May

12 december 2018 0 Door Maartje Cooijman

De partijgenoten van Theresa May staan op het punt om de Britse premier eens stevig aan de tand te voelen over de aankomende Brexitdeal. May wil aanblijven, maar een deel van haar partij ziet dat niet zitten. Haar collega’s hebben daarom een vertrouwensstemming in het parlement afgedwongen. Volgens Trouwjournalist Stevo Akkerman staat daarnaast ook nog maar dertien procent van de bevolking achter haar Brexit-deal. FACTORY zocht dat uit.

Akkerman doet zijn uitspraak tussen neus en lippen door in een column. Hoewel de steun van slechts dertien procent als een feit wordt gebracht, worden er geen bronnen opgevoerd. Het is dus onbekend waar de journalist zijn informatie vandaan haalt. Wel weten we dat zijn column op dezelfde dag werd gepubliceerd als waarop May haar toespraak hield.

Brexit-deal

Theresa May zit in een lastig parket. Van haar wordt namelijk verwacht dat ze het meeste uit de Brexit-deal sleept, terwijl Engeland er eigenlijk niet onder mag lijden. Nu is de premier dichtbij een akkoord, maar deze wordt door een groot deel van de parlementsleden afgewezen. Deze politici probeert ze nu op haar hand te krijgen door het volk voor zich te winnen.

YouGov

Met andere woorden: May is wekenlang de straten op gegaan om de steun van het Britse volk te vragen. Alleen, die krijgt ze niet. Dat beweert Trouw althans.

We raadpleegden als eerst de site YouGov. Dit is een non-profitorganisatie die onderzoeken, peilingen en enquêtes bijhoudt. Kranten als de New York Times, The Guardian en Bloomberg raadplegen de site regelmatig. FACTORY heeft het geluk dat YouGov 30 november een bericht plaatste over de publieke steun voor May.

Kleine toename 

YouGov toont aan dat aan het begin van november slecht vijftien procent van de Britten achter May en haar Brexit stonden. Na het charmeoffensief van de premier steeg dat naar 27 procent op 29 november. De tegenstand zakte van 51 procent naar 45 procent. Aan het onderzoek naar May deden 1655 mensen uit heel Engeland mee. Aan het onderzoek voor de steun van het Brexit-akkoord deden 4971 Britten mee.

Theresa May

Foto: YouGov

Andere peilingen

YouGov laat prachtige stijgingen en dalen zien, maar geen enkel cijfer verwijst naar de dertien procent van Akkerman. Hoe zit het met andere peilingen dan? Na bredere research blijkt dat de krant van Akkerman, Trouw, eerder schermde met het cijfer 13. In een artikel van 10 december schrijft redacteur Gijs Moes dat volgens een peiling van de Britse krant The Independent slechts dertien procent van de Britten Mays deal steunt.

Ook opvallend: een meerderheid van 52 procent zou nu tégen de hele Brexit zijn. Maar het meest opvallend is dat er in het artikel geen cijfers worden aangehaald over het aantal tegenstanders van het gesloten akkoord. Die cijfers staan wel in het originele artikel van The Independent, en dat laat een genuanceerder beeld zien. 23 procent van de ondervraagden gaf namelijk aan dat ze de deal tegelijk ‘niet goed en niet slecht’ vinden. 15 procent heeft geen mening.

Conclusie

Columnist Stevo Akkerman baseerde zich voor zijn conclusies op cijfers uit een Trouw-artikel van 10 december. De cijfers van dat artikel waren bij elkaar verzameld door de Britse krant The Independent. Dan blijkt dat de steun voor Mays deal niet zo laag is als het lijkt, na het lezen van de artikelen van Trouw.  In het onderzoek wordt inderdaad gezegd dat slechts 13 procent van de Britten volledig achter de Brexit-deal staan. Echter staat er ook dat 23 procent het niet goed en niet slecht vindt en 15 procent geen mening heeft. Ook de cijfers van YouGov lagen rond hetzelfde percentage (15 procent).

Maar, als het alleen om de cijfers gaat, baseert Akkerman zich inderdaad op gegevens van The Independent. De claim dat slechts 13 procent van de bevolking volledig achter Mays Brexit-deal staat is dus correct.

En dan nog iets…

In een eerdere versie van deze factcheck gaven we aan dat niet na te gaan was op welke bronnen columnist Stevo Akkerman zich baseerde. Na het plaatsen van dit bericht liet Akkerman echter weten dat zijn uitspraak wordt ondersteund door een onderzoek van The Independent. Waar wij eerder dachten dat Akkerman doelde op de directe steun voor May, ging het hem eigenlijk om de Britse steun voor haar Brexit-akkoord. In het onderzoek staat inderdaad dat slechts 13 procent van de Britten volledig achter Mays Brexit-deal staan.