“Stemmen per post is een ramp en leidt tot stemfraude”

“Stemmen per post is een ramp en leidt tot stemfraude”

4 november 2020 4 Door Matthijs Keim

Eén van de heetste hangijzers bij deze presidentsverkiezingen gaat over de manier wáárop Amerikanen dit jaar gaan stemmen. Traditioneel kunnen de wachttijden bij de stemhokjes tot in de uren oplopen. En zie in zo’n enorme mensenmassa maar anderhalve meter afstand te houden. Middenin een pandemie kiezen veel Amerikaanse kiezers er dan ook voor om al te stemmen vóór Election Day. Namelijk per post.

De claim

President Donald Trump is daar op z’n zachtst gezegd geen fan van. Al vaker heeft hij zijn mening gegeven over de postal ballots. Hij vreest voor massale stemfraude. “As far as the ballots are concerned, it’s a disaster”, verklaarde Trump nog tijdens zijn eerste debat met Democratische rivaal Joe Biden.

De claim: stemmen per post is een ramp en leidt tot stemfraude.

Kleine verschillen

Waar komt Trumps angst vandaan? Amerikaanse presidentsverkiezingen worden in swing states vaak met kleine verschillen beslist. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen van 2000, toen Republikein George W. Bush en Democraat Al Gore in de beslissende staat Florida bijna evenveel stemmen kregen. Het verschil was zó klein, dat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich ermee moest bemoeien. Het resultaat: een overwinning voor Bush.

Omdat deze verkiezingen ook heel close kunnen gaan worden, wil je dat de stembusgang zo eerlijk mogelijk verloopt. En dan helpt het niet als enveloppen met stembiljetten erin worden ‘weggegooid’ of verstuurd namens iemand die helemaal niet staat ingeschreven als kiezer, zoals tijdens het eerste debat werd beweerd door de president. Maar klopt dit?

Bewijs voor stemfraude

Er is zeker bewijs voor stemfraude met poststemmen te vinden in de recente geschiedenis. De Arizona State University verzamelt data over kiesfraude, en in die database is te zien dat er tussen 2000 en 2012 in totaal 491 keer fraude is gepleegd met poststemmen. Er worden in Amerika echter honderden miljoenen stemmen worden uitgebracht. Dus de kans dat die gevallen veel invloed hebben gehad op de uitslag, is klein.

Ook worden gevallen van fraude vaak snel ontdekt. In 2018 gebeurde dit tijdens een voorverkiezing in de staat North Carolina. Er werd besloten kiezers opnieuw te laten stemmen. In 2019 oordeelde een rechter in New Jersey dat stemmers in die staat opnieuw moesten stemmen voor een gemeenteraadsverkiezing, nadat er honderden gefraudeerde poststemmen werden ontdekt.

Snel opgemerkt

President Trump haalde dit voorval aan als voorbeeld dat stemmen per post niet deugt. Verkiezingsexperts zijn het daar niet mee eens: de fraude werd snel ontdekt, waardoor de verkiezingen betrouwbaar blijven. Niet alleen hebben stemmentellers en waarnemers dit soort fraude snel door, dit soort incidenten zijn ook zeldzaam. Volgens het Brennan Center for Justice, verbonden aan de New York University School of Law, wordt tijdens Amerikaanse verkiezingen weinig gefraudeerd. Zo komt kiesfraude volgens hun onderzoek over het algemeen tussen 0.0003 en 0.0025 procent van de gevallen voor. Pittig weinig dus.

Desondanks vreest Trump dat daar dit jaar een einde aan komt. Het is bekend dat tijdens deze verkiezingen waarschijnlijk meer Democraten per post gaan stemmen dan Republikeinen. Een reden voor de president om te geloven dat de Democratische Partij met poststemmen wil frauderen om de verkiezingen te winnen. Echter, veel staten die in de afgelopen jaren stemmen per post aanmoedigden, zijn in handen van Republikeinen.

De staten Colorado, Oregon, Utah, Hawaii en Washington organiseren hun verkiezingen al jaren via poststemmen. Utah heeft een Republikeinse regering, terwijl de belangrijkste election officials in Oregon en Washington allemaal Republikeinen zijn. Daarnaast hebben verschillende Republikeinen die belast zijn met de organisatie van verkiezingen benadrukt dat stemmen per post veilig is. Onder wie Frank LaRose, die minister is in Ohio.

Waar of niet waar?

Bij een factcheck gaat het er vaak niet om of een uitspraak waar of niet waar is, maar eerder om de vraag welke context erachter zit. In dit geval is echter goed te bewijzen wat er wel en niet klopt aan de claims van Trump over poststemmen, omdat verkiezingen in Amerika streng worden gemonitord door lokale instanties.

Ondanks dat er zeker gevallen zijn waarin kiesfraude kan worden aangetoond, komt dit niet vaak voor. En als het al voorkomt, dan wordt de fraude al snel opgemerkt. Daarnaast zijn niet alle Republikeinen het met ‘hun’ president eens dat stemmen per post een ramp is door fraudegevoeligheid. Deze claim is dus niet waar.