Studenten checken berichten demonstraties Hong Kong: kinderen gebrainwashed?

Studenten checken berichten demonstraties Hong Kong: kinderen gebrainwashed?

17 oktober 2019 0 Door Redactie

Tijdens grote gebeurtenissen stromen de online kanalen altijd vol met berichten. Juist op die momenten is het van groot belang dat die informatie ook klopt. Dit is een selectie van beeldmateriaal van de protesten in Hong Kong waar FHJ-studenten in zijn gedoken.

‘Brainwashing op scholen in Hong Kong’

Door: Miles Azmani, Luca Berbers, Sander Bouwmans, Danee Dings, Famke Janssen, Siem van der Kaa, Isa Martens, Annemijn Sengers, Rico Troost, Karlijn van Uffelen en Maud Wilms

Deze foto duikt regelmatig op met het bericht dat het zou gaan om indoctrinatie van scholieren in Hong Kong, zoals op Twitter (zie hieronder) en Reddit. Wat is het verhaal hierachter?

De foto is op 19 oktober 2014 voor het eerst geplaatst in een artikel van Antony Dapiran, een schrijver, fotograaf en advocaat in Hong Kong. Dapiran is een gerespecteerd commentator voor Chinese kwesties en schreef onder andere voor The Guardian.

In het artikel (‘Storytime in Occupied Hong Kong’) legt Dapiran uit dat het gaat om een basisschoollerares die kinderen aan de hand van verhalen leert wat de protestbeweging inhoudt, die in 2014 opleefde. Dat wordt bevestigd door het gele lintje dat linksboven te zien is. Dat werd in 2014 gebruikt als protestsymbool.

Volgens Dapiran speelt dit zich af in de foyer van Admiralty Centre, een groot winkelgebied dat in 2014 het hart van de protesten vormt. Op de foto zie je achter de docent al iets wat lijkt op een etalage. Online staan vergelijkbare beelden die meer laten zien van de omgeving:

Via Google Streetview is te zien dat de vloer van het winkelcentrum overeenkomt met de vloer op de beelden, wat het verhaal van Dapiran verder bevestigt.

https://s3.amazonaws.com/media-p.slid.es/uploads/335736/images/6585559/vier.png

Al met al is het zeer aannemelijk dat Dapiran in zijn artikel het juiste verhaal heeft opgetekend en dat het juist gaat om een lerares die kinderen wat bijbrengt over de protestbeweging.

‘Politie valt zonder waarschuwing voorbijgangers aan’

Door: Amber Brouwers, Daan Coerver, Torben Hillebrand, Florine Hoefnagels, Remco Kuijpers, Maxine van de Laar, Irene van Oosten, Berend Roos, Jennifer Smit, Thijs Theunissen, Jelle Warringa en Valerie van Wijk

Deze video werd online ook veel gedeeld:

We zien de politie in Hongkong die traangas gooit op een plek waarvan beweerd wordt dat er geen demonstranten aanwezig waren. Hier zouden enkel verslaggevers, winkelende mensen en voorbijgangers aanwezig zijn. Voor het gooien van het traangas zou geen waarschuwing zijn afgegeven door de politie.

Chan vertelt in zijn tweet dat Erin Hale, correspondent in Hong Kong voor DPA International, bevestigt dat er geen demonstranten meer aanwezig waren. Dat doet Hale in dit nieuwsbericht.

De video is geplaatst door Ray Chan. Deze man is lid van de wetgevende raad van Hong Kong. Dit is te vergelijken met onze Tweede Kamer. Het is onzeker of Chan, mogelijk door zijn functie in de wetgevende raad, volledig onpartijdig is in deze situatie.

Het incident speelt zich inderdaad af in Hong Kong:

Via de reacties op de video stuiten we al snel op de volledige video van het incident:

Hier zie je dat er wel degelijk demonstranten aanwezig waren. Zij gooien prullenbakken en andere voorwerpen in de ingang van het metrostation. Mogelijk staat daar dan al politie. Het bericht van Chan is dus niet betrouwbaar, want hier is te zien dat er wel degelijk aanleiding is voor de politieactie. Ook meldt een Chinees medium dat de politie wel waarschuwingen heeft afgegeven.

Deze twee berichten zijn mooie voorbeelden van hoe niet alleen uitspraken, maar ook beeldmateriaal uit hun context kan worden gehaald om te passen binnen een bepaald verhaal.

Volgende week laten we zien hoe studenten aan de slag zijn gegaan met het checken van berichten rondom de klimaatdemonstraties in Den Haag.