The making of ‘elke minuut een vrachtwagenlading plastic in zee’

The making of ‘elke minuut een vrachtwagenlading plastic in zee’

16 mei 2018 0 Door Gemma Van der Kamp

FACTORY checkt ook uitspraken van bedrijven en ngo’s. Zo kwam er een filmpje van  Greenpeace op Facebook voorbij. Volgens hen verdwijnt er elke minuut een vrachtwagenlading plastic in zee. Maar klopt dat wel?

Bram Steijns, één van onze factcheckers ging ermee aan de slag. Hij belde met Greenpeace, kreeg het onderzoek opgestuurd waarop de claim gebaseerd was en werkte zijn factheck door onder meer enkele berekeningen uit te voeren. Hij mailde de check naar Greenpeace, die reageerde:

Wat ons betreft gaat het fout bij de berekening van het gewicht wat een vrachtwagen aan kan. Omdat kunststof relatief licht is, zeker als het om afval gaat (denk aan lege drankverpakkingen etc waar ook veel lucht bij zit) zal het volume van een vrachtwagenlading eerder bepalend zijn, dan het laadvermogen.

We hebben opnieuw gerekend en dan blijkt dat we misschien wel conservatief zijn met het ‘vrachtwagenlading per minuut’ – cijfer.”

Nog een keer

Bram paste de check aan en stuurde het weer naar Greenpeace, die antwoordde:

Je hebt je erg gefocust of de hoeveelheid qua gewicht wel in een vrachtwagen of vuilniswagen past. Het verhaal van de studie die uitgaat van zoveel afval was misschien moeilijker, maar wellicht belangrijker geweest.”

Resultaat

Zie hier het eindresultaat!

FACTORY heeft als doel de claimende partij te betrekken bij factchecks om context te geven aan uitspraken.

Greenpeace heeft overigens geen aanpassingen gedaan in berichtgeving over vrachtwagenladingen plastic in zee.