Trump beschouwt hoge aantal coronaslachtoffers VS als een ‘badge of honour’

Trump beschouwt hoge aantal coronaslachtoffers VS als een ‘badge of honour’

16 juni 2020 0 Door Redactie

In de week van maandag 18 mei verscheen er een filmpje op Twitter van de Amerikaanse president Donald Trump. In dit filmpje zegt hij de hoge besmettingsgraad van Covid-19 in de Verenigde Staten (VS) te beschouwen als een badge of honour.

Door: Martijn Lammerts

Trump heeft het echt gezegd tijdens de eerste bijeenkomst van zijn kabinet sinds de uitbraak van de corona crisis in zijn land. Zijn redenering is dat zijn land het hoogste aantal slachtoffers heeft omdat het meer testen uitvoert dan andere landen. Het klopt dat VS meer test op Covid-19. De statistieken van het wetenschappelijke platform World in Data, onderdeel van de universiteit van Oxford, laten inderdaad zien dat de Verenigde Staten in absolute aantallen meer tests heeft uitgevoerd dan elk ander land.

Relatieve cijfers

Maar de VS is een groot land met veel inwoners. De statistieken per 1.000 inwoners laten iets anders zien. De cijfers van 12 juni tonen bijvoorbeeld aan dat de VS per 1.000 inwoners 70 mensen heeft getest op corona. Dit is minder dan Denemarken (135) en Italië (75). Hiermee zit de VS in de middenmoot van het aantal testen per 1.000 inwoners. Our World in Data verstrekt geen cijfers over Nederland.

Een andere onafhankelijke site die Amerikaanse cijfers over Covid-19 deelt, is covidtracking.com. Volgens deze site voert de VS per dag 400.000 tot 500.000 testen uit. De BBC citeerde Ashish Jha, directeur van het Harvard Global Health Institute, die tijdens een hoorzitting aan het Amerikaans congres vertelde: “De VS hebben dagelijks meer dan 900.000 tests nodig om weer veilig te kunnen openen. We doen er ongeveer een derde van.”

Conclusie

De uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de hoge coronacijfers als een badge of honour ziet, is geen nepnieuws. Op zijn redenering daarentegen valt het nodige af te dingen. In absolute aantallen test de VS veel mensen op het virus; relatief daarentegen zitten de Amerikanen qua testen ver onder een aantal andere landen.

Foto: Gage Skidmore, Flickr


Lees hier al onze publicaties over het coronavirus