‘5700 mensen overlijden jaarlijks aan luchtvervuiling’ [VIDEO]

‘5700 mensen overlijden jaarlijks aan luchtvervuiling’ [VIDEO]

29 september 2017 0 Door Lars Mulitze

Met het blote oog zie je er niks van, maar de lucht die we dagelijks inademen is vaak erg ongezond. Zo ongezond zelfs dat je er volgens het Longfonds aan kunt overlijden.

‘Luchtvervuiling kost jaarlijks aan 5.700 mensen het leven in Nederland’, zo claimt de organisatie op haar website. Nog eens 12.000 mensen zouden ieder jaar in het ziekenhuis belanden door slechte lucht. Het Longfonds deed die beweringen vorig jaar bij de start van haar campagne voor een betere lucht. Talloze media, waaronder Radio 1, namen de cijfers over.

Hoe zit het nou?
Het is inderdaad slecht gesteld met onze lucht. Van alle Europese landen heeft Nederland de op één na hoogste concentratie stikstofdioxide. De Europese Commissie noemt de luchtkwaliteit in ons land zelfs zorgwekkend. In de video leggen we je uit hoe het precies zit!

Check de factcheck
Voor deze check baseren we ons onder meer op dit rapport van vijf onderzoekers van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij zetten hierin uiteen waarom het bepalen van het aantal doden door luchtverontreiniging lastig is. Verder hebben we gebruik gemaakt van informatie van Milieudefensie en de NOS.