‘Vrouwen hebben twee keer meer kans op kanker door alcohol dan mannen’

‘Vrouwen hebben twee keer meer kans op kanker door alcohol dan mannen’

20 november 2018 0 Door Matthijs Keim

Het terrasseizoen is dan misschien klaar, maar het alcoholseizoen zeker niet. Het Oktoberfest is pas een maand voorbij en op kerstmarkten vliegt de warme glühwein over de toonbank. Het is in de wintermaanden niet voor iedereen feest; uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de buurt van alcohol beter op hun tellen kunnen passen. Maar klopt dat wel?

Volgens de website Welingelichte Kringen hebben vrouwen twee keer meer kans om kanker te krijgen door alcohol dan mannen. De website linkt door naar een artikel in het Journal of Nutrition and Health Sciences, een medisch vakblad. Als je 15 tot 30 gram alcohol drinkt – anderhalf glas of meer – zou de kans op kanker bij mannen met 3 procent en bij vrouwen met 8 procent toenemen.

Ook gratis krant Metro publiceerde dit bericht online. Maar, vrouwen, niet flippen: we gaan checken wat hier allemaal van klopt!

Mannen versus vrouwen

Eerst het aangehaalde onderzoek zelf maar eens onder de loep nemen. De onderzoekers wilden erachter komen of er verschil zat tussen kankerrisico’s door alcohol bij mannen en vrouwen. Wie matig drinkt, hoeft zich geen zorgen te maken. Wie anderhalf glas of meer drinkt, loopt volgens de onderzoekers juist een groter risico op kanker. En vrouwen al helemaal: bij 30 tot 60 gram alcohol per dag lopen zij 10 procent meer kans om kanker te krijgen. Bij mannen is dat ‘maar’ 5 procent.

Eén glas

Dat alcohol de kans op kanker verhoogt, staat vast. Volgens Jellinek neemt de kans op borstkanker na één glas al toe. De verslavingszorginstelling berekent dat 4 tot 6 procent van de kankersterfte komt door alcohol. KWF Kankerbestrijding adviseert om die reden helemaal geen alcohol te drinken.

Gif

Alcohol zelf is echter niet kankerverwekkend, maar de giftige stof die ontstaat bij de afbraak ervan wél. Deze ‘aceetaldehyde’ beschadigt cellen. Daardoor kunnen drinkers borst-, mond-, keelholte-, slokdarm-, darm-, lever- of alvleesklierkanker krijgen.

En vrouwen dan?

Wie drinkt, loopt dus meer kans op het krijgen van kanker. Maar moeten vrouwen zich dan méér zorgen maken? Ja. Een ander onderzoek van onderzoekers aan de universiteit van Harvard concludeerde uit gegevens van meer dan 88.000 niet-rokende vrouwen – en 47.000 mannen – dat vrouwen na het drinken van anderhalf glas alcohol per dag 13 procent meer kans hebben op onder meer borst-, lever- en slokdarmkanker.

De onderzoekers vonden geen verhoogd risico bij mannen. Dat komt vooral doordat vrouwen meer risico lopen op borstkanker. Een groot verschil met het onderzoek dat Welingelichte Kringen aanhaalt: vrouwen komen er in het Harvard-onderzoek nóg slechter vanaf.

Twee keer zoveel?

Hoe dan ook: vrouwen die doodgaan aan kanker door alcoholgebruik, sterven volgens alcoholbeleidsinstituut STAP het vaakst aan borstkanker. En de claim dan? Lopen vrouwen dan écht twee keer zoveel kans op kanker? De cijfers per onderzoek lopen uiteen. Maar vast staat dat vrouwen die een glaasje drinken, al is dat vaak of bijna nooit, een groter risico lopen dan mannen. “Vrouwen weten vaak niet dat bier en andere alcoholische drank hun kans op borstkanker vergroot. Dat begint al bij het eerste glaasje”, zei hoogleraar voedingsleer Martijn Katan in 2009 daarover.

Conclusie

Vrouwen die wel houden van een wijntje lopen inderdaad meer kans om kanker te krijgen dan bierdrinkende mannen. Dat komt vooral omdat de afbraak van alcohol in je lichaam borstkanker kan veroorzaken. En vrouwen krijgen die ernstige ziekte helaas makkelijker dan mannen. Wel lopen de aantallen per onderzoek uiteen.

Daarom beoordelen we deze claim als deels waar. Zou jij je drankje nu sneller laten staan?