Wat is waar over klimaatverandering?

Wat is waar over klimaatverandering?

3 mei 2017 0 Door Saskia Loomans

Toen Donald J. Trump de eed aflegde in Washington DC werd hij daarmee de president van de Verenigde Staten. De uitspraken uit zijn campagne, die vaak tot veel ophef leidden, bleken geen bluf. En dus gingen exact honderd dagen later mensen wereldwijd de straat op om te protesteren, onder andere om meer aandacht te vragen voor klimaatverandering. Maar zijn al hún beweringen eigenlijk wel waar?

Het zou allemaal wel meevallen, Donald Trump zou als president toch zijn plannen niet door kunnen voeren. Het was een veelgehoord antwoord in de periode tussen de verkiezingswinst van Trump en zijn beëdiging op 20 januari 2017. Deels hadden deze mensen gelijk. Zo werd de veel bediscussieerde moslimban waarbij inwoners van bepaalde landen niet meer naar de VS mochten, door de rechter weer teruggedraaid. Toch leidden de acties en uitspraken van president Trump tot veel onrust, in Amerika maar ook wereldwijd. Met name op het gebied van klimaatverandering neemt Trump volgens sommige mensen een gevaarlijke houding aan.

Klimaatsceptici

Hoewel sommige organisaties liever vandaag dan morgen in actie willen komen om klimaatverandering tegen te gaan, is Donald Trump zeker niet de enige die niet gelooft in een veranderend klimaat. Wereldwijd ruziën vooraanstaande wetenschappers en voorzitters van milieuorganisaties over het bestaan en de ernst van klimaatverandering. Ook in Nederland. Zo staat geoloog en oud-hoogleraar aan de TU Delft Salomon Kroonenberg bekend als klimaat-scepticus. In een eerder interview met de NOS stelt hij dat klimaatverandering niets met CO2 te maken heeft. Hij stelt dat het waarschijnlijk is dat klimaatverandering bestaat maar dat het niet zeker is of het in de toekomst ook nog speelt.

Ook Scott Pruitt, de voorzitter van de Environmental Protection Agency (een onderdeel van de Amerikaanse politiek dat zich bezig houdt met milieu) ontkent dat CO2 de grote schuldige van klimaatverandering is. Daarnaast zegt hij dat mensen wel bijdragen aan het opwarmen van de aarde, maar niet dat zij ervoor verantwoordelijk zijn.

Scott Pruitt 

Voorstanders

Tegelijkertijd zijn er ook rapportages en wetenschappers die de ernst van het klimaatprobleem wel degelijk onderschrijven. Het IPCC (onderzoeksbureau naar klimaatverandering van de VN) kwam in 2014 voor het laatst met een rapport hierover. In deze video de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.

IPCC Rapport from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Niet te vermijden

Reden tot actie dus, onderschrijft ook Pier Vellinga, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. Hij stelt in een interview met het Radio1-programma De Kennis Van Nu dat klimaatverandering niet meer te vermijden is en dat er direct actie moet worden ondernomen.

De feiten

Lang niet iedereen is het er dus over eens dat klimaatverandering zo’n groot probleem is. Genoeg reden om te kijken naar de feiten. Bij de klimaatmars zaterdag werden veel borden gebruikt met verontrustende teksten. In hoeverre zijn deze spandoeken de waarheid? We pikten er drie uit.

Factcheck 1: 14,5% procent van de broeikasgassen komt uit de veehouderij

Deze stelling is waar, blijkt uit het rapport Tackling Climate Change Through Livestock uit 2013 door de landbouworganisatie van de VN, de FAO.

Factcheck 2: Als veganist red je één dier per dag

Deze stelling is niet waar. Bij deze factcheck moet gezegd worden dat er alleen onderzoek is gedaan onder vegetariërs en niet onder veganisten. De website vegetariërs.nl heeft een berekening gemaakt op basis van de Nederlandse vleesconsumptie per vleessoort, consumeerbaar vlees en productie (cijfers van o.a. het Productschap Vee en Vlees). Hier komt uit dat één vegetariër negen dieren per jaar redt. Dit is geen één dier per dag, maar 0,02. Veganisten hebben wel meer beperkingen (zoals het niet dragen van bont, het niet eten van zuivel en eieren etc.) dus dit aantal zal bij hen wellicht nog iets hoger liggen, maar het is niet waarschijnlijk dat dit van 0,02 naar één gaat.

 

Factcheck 3: Iedere seconde verdwijnt er één of twee acre aan regenwoud

Deze stelling is deels waar, het is namelijk wat ruim geschat. Volgens dit spandoek verliezen we per seconde twee acre (één acre is 0,4 hectare). Volgens wetenschappelijk onderzoek van de Scientific American verliezen we 80.000 acre regenwoud per dag. Omgerekend naar seconden is dat 0,9 acre. Dit betekent nog steeds dat er 32.000 hectare per dag verdwijnt. Ongeveer 6,3 procent van de oppervlakte van Noord-Brabant.