In welke landen is het coronavirus vastgesteld? (kaart)

In welke landen is het coronavirus vastgesteld? (kaart)

21 januari 2020 2 Door Stern de Pagter

Eind vorig jaar brak er in de Chinese plaats Wuhan een nieuwe variant van het coronavirus uit (omgedoopt tot het Wuhanvirus). Vandaag maakten de Chinese gezondheidsautoriteiten bekend dat er in China ongeveer 300 infecties zijn vastgesteld. Zes mensen zijn tot nu toe overleden. De voornaamste klachten zijn longklachten en koorts. De bron van het virus wordt momenteel onderzocht. Mogelijk is het afkomstig van een vismarkt. Wel is duidelijk geworden dat het virus zich van mens op mens kan verspreiden, al is dit niet makkelijk. (bron: RIVM)

(foto: CDC)

Het coronavirus in andere landen

Ook zijn gevallen vastgesteld in Thailand, Japan en Zuid-Korea bij reizigers die in Wuhan zijn geweest. Dat zorgt, geheel begrijpelijk, voor angst voor verdere verspreiding van het virus. Op social media gaan verschillende berichten rond over besmettingen in andere landen dan de bovenstaande, en die berichten zijn dus onbevestigd of simpelweg onjuist. Zoals deze berichten op Twitter:

https://twitter.com/trishavillordon/status/1219598436732768256

Welke landen dan wel?

Hoe kun je dan wel op een betrouwbare manier bijhouden hoe het virus zich verspreidt? Je kunt hiervoor Metabiota gebruiken. Dit Amerikaanse bedrijf brengt wereldwijd epidemieën in kaart. Die kaart is openbaar en het overzicht voor het nieuwe coronavirus kun je hier vinden. Zo zie je in één oogopslag waar het virus zich bevindt. Door te klikken op een land krijg je meer informatie over de situatie in dat land. Zoals je ziet zijn er geen gevallen bevestigd in de landen die in de tweets hierboven worden genoemd.

Bron: Metabiota

De kaart lijkt een goede bron om het virus te volgen. De gegevens zijn gebaseerd op verschillende bronnen. Welke bronnen dat precies zijn maakt het bedrijf echter niet duidelijk. Als je dus zeker wilt zijn van de betrouwbaarheid, doe je er goed aan om ook andere (betrouwbare) bronnen te raadplegen. Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) geeft bijvoorbeeld regelmatig updates op hun website over de situatie via het ‘Health Alert Network‘. Ook het Nederlandse RIVM houdt de situatie uiteraard goed in de gaten en bericht daarover op hun website.

Kortom: kijk goed naar de bron van dit soort berichten!


Update 23-1

Deze kaart lijkt regelmatiger te worden bijgewerkt en transparanter te zijn over gebruikte bronnen (waaronder WHO, CDC, en NHS).

bron: arcgis.com