Zijn mensen die vaak knoeien intelligenter?

Zijn mensen die vaak knoeien intelligenter?

28 september 2021 0 Door Mirthe van Etten

Volgens een artikel in vrouwentijdschrift Libelle zijn mensen die vaak knoeien intelligenter. Dat klinkt misschien als een leuk bericht, maar klopt het wel? 

Niet alleen Libelle publiceerde dit bericht. Vrouwentijdschriften Flair, Margriet, AndC en Vriendin kwamen met dezelfde headline. Waaruit trekken zij deze conclusie? Tijdens het eten maken mensen onbewust een inschatting van hoe ze een hap moeten nemen. Intelligente mensen zouden hier te druk voor zijn. Ze denken aan meerdere dingen tegelijk, waardoor het maken van een inschatting er nog wel eens bij inschiet.

Geen bronvermelding

In het artikel van Libelle staat dat de informatie uit een ‘nieuw onderzoek’ komt. Er staat niet bij welk onderzoek dit is. De redactie van Libelle heeft de tekst overgenomen van andere vrouwentijdschriften. In een reactie laat de journalist weten dat de hyperlink in het artikel verloren is gegaan. De eindredactie heeft geprobeerd het onderzoek te traceren, maar dat is niet gelukt. Het artikel is inmiddels verwijderd. Ook Margriet heeft het artikel offline gehaald.

In het artikel van Margriet stond wel een hyperlink. Deze verwijst door naar een onderzoek van Amy Brown. Zij is professor aan de Universiteit van Swansea. In haar onderzoek staat echter niet dat er een link is tussen intelligentie en knoeien. Brown bevestigt dit in een mail. Zij schrijft: ‘That paper has nothing to do with intelligence and spilling food. And I’ve never published anything about that or heard it before.’

Het onderzoek van Brown gaat over de baby-led-weaning methode. Dit houdt in dat ouders hun kinderen zelf laten bepalen wat en wanneer ze eten. Mogelijk leidt dit tot een gevarieerder eetpatroon en een kleinere kans op overgewicht, maar dat is niet zeker. De journalist van Margriet verwijst dus door naar een onderzoek dat niks te maken heeft met intelligentie en knoeien. In een reactie laat zij weten dat ze de tekst heeft overgenomen van Libelle en AndC. Het is haar door de drukte in de zomer niet gelukt dit zelf te factchecken.

Geen bewijs

In een Engelstalig artikel van het entertainment platform Shared staat ook dat mensen die vaak knoeien intelligenter zijn. Hoe ongeorganiseerder je brein is, hoe intelligenter je bent. Dit zou auteur Steve Berlin Johnson hebben onderzocht. In een reactie laat hij weten dat dit niet zo is. Hij schrijft: ‘Sorry, that’s not based on my work.’

Een écht onderzoek dat bevestigt dat mensen die vaker knoeien intelligenter zijn, is niet te vinden. Is het dan gewoon onzin? Hoogleraar Bert Steenbergen denkt van wel. Hij studeerde Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Ik ken geen onderzoek dat dit zou aantonen,” vertelt hij. ,,Het klinkt als een leuk idee, maar er is geen hard bewijs voor. Ik kan ook geen reden bedenken waarom het wel zou kloppen.”

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat mensen die vaak knoeien intelligenter zijn. Libelle heeft het artikel klakkeloos overgenomen van andere media, die ook geen bron vermeldden. In het stuk van Margriet staat wel een hyperlink naar een onderzoek, maar dit onderzoek heeft niets te maken met het verband tussen intelligentie en knoeien. De journalist heeft de informatie niet gecheckt. Niet alleen de artikelen zijn onbetrouwbaar, de vrouwentijdschriften zelf komen er ook niet goed vanaf.